26/5/2022

Firefox: Create new profile?

Filed under: — cybrarian @ 12:33 pm

Na een systeemupdate (die, later gezien, fout was gegaan) krijg ik volgende vraag bij het opstarten van Firefox:

You’ve launched an older version of Firefox
Using an older version of Firefox can corrupt bookmarks and browsing history already saved to an existing Firefox profile. To protect your information, create a new profile for this installation of Firefox.

met twee knoppen: “Create New Profile” en “Quit”

Als je Quit kiest sluit Firefox, en krijg je de volgende keer weer dezelfde vraag.
Als je “Create New Profile” kiest, start Firefox met een “proper” profiel; zonder bookmarks, history, geen bewaarde wachtwoord ingaven enz.

Hetzelfde soort melding kan je ook krijgen met Thunderbird:

A newer version of Thunderbird may have made changes to your profile which are no longer copatible with this older version.

Met Thunderbird is het nog vervelender als je allerlei nieuwe account instellingen moet doen (mailserver, enz), dus ik doe “Quit”.

In dit specifieke geval heb ik de instellingen van de repositories nagekeken; er was een update gestart met “releasever”, maar in de repositories stonden nog de gewone vermeldingen van openSuse 15.2. Ik heb de instellingen aangepast, en terug een update gestart, waardoor het syteem nu effectief op 15.3 is beland. Ik kan Thunderbird nu starten, en ik krijg geen melding meer.

Doordat ik bij Firefox “New Profile” had gekozen, moet ik nu het oude profiel terughalen.

Start de profilekeuze door op de commandolijn:

firefox -p

Je kan dan instellen met welk profiel de browser moet starten, ik kies het oude / default profiel, en start Firefox: opgelost!

De profielen zitten in ~/.mozilla/firefox, en hebben daar een “willekeurige” naam, bv jrj2wsf.default-esr78 en ajb0s3zm.default-release.

Normaal komen deze meldingen enkel voor als je bv een developer versie afhaalt en naast een bestaande installeert.
Ik vermoed dat de oorzaak is: de oude opensuse 15.2 heeft zijn browser altijd ge-update. De nieuwe opensuse 15.3 is gemaakt voor 15.2 verviel, en de initiele browserversie is daar dus ouder dan de laatste browserversie uit de 51.2 udpates. Onmiddellijk na distributie upgrade van 15.2 naar 15.3, en vóór de updates van 15.3 zit je even in dit anachronisme.
Als ik een nog niet geupdate opensuse 15.2 vind probeer ik deze theorie te verifiëren…

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress