6/2/2006

NeoOffice: Open Office voor mac

Filed under: — wigosix @ 10:43 am

NeoOffice is niet OpenOffice
NeoOffice is een vrij office pakket gebaseerd op de code van Open Office.org, maar speciaal aangepast voor het huidige systeem op Mac, OS-X, zodat er geen typische “X” omgeving moet bij geinstalleerd worden. Dat is wel het geval als je de gewone Open Office.org wil draaien; het is niet echt moeilijk en werkt goed. Maar het voelt niet helemaal “mac” omdat de menu’s, vooral bestandsbeheer, niet aangepast zijn aan de manier van werken van mac.

Afhalen
Ik haalde mijn NeoOffice van deze download pagina.
De download is bijna 130 Mb groot, en duurt met breedband een 5-tal minuten. Ik vind het bestand NeoOffice-1.2-PowerPC.dmg dan in de standaard download map. De instelling daarvoor vind je in je browser “preferences”, bv bij Camino onder “Camino / Preferences / Downloads”. Ik ga met de “Finder” naar die map, 2klik op het bestand. Ik zie “Opening” .. “Attaching” … “Finishing”, en er gaat een venster open met de naam NeoOffice-1.2-PowerPC (staat op de desktop). Daarin een Readme.rtf tekst, een map “source”, en een NeoOffice.pkg.

Installeren
Dubbelklikken op deze laatste start het installatieproces. Ik moet bevestigen dat er iets geinstalleerd mag worden, waarna een aantal stappen afgewerkt worden: Introduktie, ReadMe, Licentie (GPL), Selectie van de plaats, Installatie type, Installatie, en Afsluiten. Bevestigen is meestal voldoende., bij het starten van de installatie wordt het password gevraagd. Een minuut later is de installatie klaar.

Nazorg
Er wordt aanbevolen dan onmiddellijk de laatste updates van het web te halen (“patch“).

Ook taaluitbreidingen zijn mogelijk; standaard bevat de installaite volgende talen :
* Simplified Chinese * Traditional Chinese * Dutch * English * French * German * Italian
* Japanese * Korean * Portuguese * Brazilian Portuguese * Spanish
(andere kunnen afzonderlijk afgehaald worden van de site)
De bestanden met de help teksten bestaan ook in verschillende talen, maar moeten afzonderlijk afgehaald worden, standaard is alleen Engels voorzien.

De-installeren is gemakkelijk maar ik heb het niet geprobeerd: de “application NeoOffice” naar het vuilbakje trekken is voldoende. Het installeren of de-installeren van NeoOffice heeft geen invloed op een installatie van OpenOffice.org.

Powered by WordPress