20/4/2008

Start van CD met weerbarstige Windows NetVista PC

Filed under: — cybrarian @ 3:31 pm

Om op een oude IBM PIII NetVista desktop pc een Linux installatie te doen wilde ik starten met een cd, maar de computer wilde dat blijkbaar niet. Spontaan start hij altijd van de harde schijf. Als ik bij het opstarten een toetsencombinatie (Ctrl-S) druk kom ik in een blauw scherm in een soort keuze programma (intel boot agent) om te starten via het netwertk en andere instellingen. De bootorder instelling biedt echter geen mogelijkheid om te starten van de CD drive. (wel Use BIOS Setup Boot Order) (boot order = opstartvolgorde van het systeem)
Een andere toetsencombinatie bij het starten, F1 (ingedrukt houden bij het starten tot je een knipperende prompt ziet in de linkse bovenhoek van het scherm) brengt je in het echte bios ‘Configuratieprogramma’. Daar krijg ik zelfs in het Nederlands keuze uit

Systeemoverzicht, Productgegevens, Apparaten en IO poorten, Opstartopties, Datum en tijd, Systeembeveiliging, Uitgebreide installatie en Energiebeheer.

Instelling verzetten naar boot van CD, boot van HD en bewaren in het bios menu. Daarna herstarten brengt mooi de Knoppix CD aan de macht.

Powered by WordPress