20/1/2009

OpenOffice.org 3.0 v

Filed under: — wigosix @ 6:02 pm

OpenOffice.org 3 Een mac-gebruiker met OS-X 10.4x en een intel-processor die OpenOffice wil gebruiken kan kiezen tussen een oude versie of  een versie die nog niet helemaal klaar is.

De “dev” versie van OpenOffice.org is echter al wel bruikbaar.  Gewoon afhalen en installeren: OpenOffice.org for Mac OS X : Download

Het voordeel met deze versie is dat je geen “X” omgeving meer nodig hebt (moest je vroeger apart installeren).  OpenOffice start uit je menu, rechtstreeks in zijn eigen venster.

ps: op het moment van schrijven was de officiële download nog niet beschikbaar; maar de laatste beta versie gaf geen problemen, maar was iets moeilijker te vinden op de site.

Ubuntu 8.10 live + install

Filed under: — pinguim @ 4:31 pm

Bron software: Download van 1 ISO van Ubuntu 8.10
ubuntu810partitionDeze CD kan je starten om uit te proberen als live-systeem. De desktop heeft als achtergrond een detail van de structuur van een gepolijste steen (met een kring van een koffiekop?). Op de desktop staat een icoon voor installatie; met een klik start je de voorbereiding daarvan.
Op een pc met een harde schijf die al verschillende partities bevat (met andere distro’s bv) geeft Ubuntu een keuze om bij of over te installeren. FC-achtige systemen hebben telkens mooi de keuze gelaten op een partitie op te geven, zodat ze achtereenvolgend geïnstalleerd raakten: sda6, sda7, sda8. Bij Ubuntu zou je verwachten op het weliswaar mooie beeld van de indeling van de harde schijf te kunnen klikken op een partitie naar keuze. Dat gaat niet. De keuze is:

  • Guided – resize: sda10; de laatste partitie verkleinen om te gebruiken voor installatie. Zou kunnen.
  • Guided – use entire disk (nee dank u)
  • Manual: grote onbekende. (geen uitleg op dit scherm)

Manual geeft een meer gedetailleerde keuze met een lijst van de sda’s. Met Edit Partition kan je bv opgeven sda8 te formatteren en als / te gebruiken.
Dan begint een enquete; de vragenlijst bevat:

  • naam, gewenste login
  • password, herhaald
  • computernaam
  • optie automatisch inloggen

Heel erg gebruiksvriendelijk maar weinig informatie die een geek geruststelt over de gang van zaken.
Attent: in een migratiescherm wordt aangeboden instellingen van bestaande accounts op de computer over te nemen; er worden systemen van openSUSE 11, Fedora 8, en Fedora 10 herkend. Eigenaardig genoeg Fedora 9 niet (of misschien had de gebruiker daar een andere login-naam). Je kan bv de Mozilla Firefox instellingen laten overnemen. Ik selecteer niets.
Ik krijg plotseling de melding dat er iets crasht dat met het ingeven van wachtwoorden te maken heeft.
Ready to install geeft wel even technische bevestiging: partitie #1 wordt swap en partitie #8 wordt ext3. Lijkt te kloppen. In “advanced” staat Install boot loader aan, en kan je nog kiezen die elders te zetten dan hd0. Cancel.
Forward: Installing system … als ik een halfuurtje later kijk is de installatie klaar, en kan je erin starten.

Eerste werk is natuurlijk een aantal updates doen, en bijkomende software installeren.
Menu: System – Administriation – Update Manager vertelt me dat er 224 updates zijn.
Ondertussen zijn er rechtsboven nog een icoon zichtbaar geworden voor het afhalen van proprietary drivers voor grafische kaart en de draadloos netwerkkaart.

Tijdens de update die bezig is heb je de mogelijkheid de evolutie in detail, per bestand te bekijken. De gnomies hebben toch iets geleerd van de kritiek dat er te veel werd weggestopt voor de gebruiker. De enige steek die ze hebben laten vallen is dat het numeriek klavier niet automatisch aan staat na het starten.

Conclusie: zéér gebruiksvriendelijke distributie; nu zullen de Mandriva’s en de Suse’s van de Linux wereld het moeilijk krijgen! Benieuwd hoe de KDE versie is …

Powered by WordPress