7/2/2009

Fosdem 2009

Filed under: — cybrarian @ 6:20 pm

FOSDEM 2009 heeft weer volk getrokken van heel Europa, het is druk vanaf de eerste uren. Dit jaar een opmerkelijke aanwezigheid van de “netbook”. Ik zag nog hier en daar een laptop (dell, ibm/thinkpad/lenovo), ook nog een paar mac’s (die een paar jaar geleden een opgemerkte introductie maakte).
De opvallendste verschijning was misschien de fris-groene XO-1, beter bekend als de OLPC, helaas niet meer in produktie of verdeling momenteel. En dan de commerciele opvolgers daarvan: van de dure Sony Vaio tot MSI, Asus EEEpc, en vooral heel veel Acer Aspire One. Bij die laatste natuurlijk enkel de Linux versie, maar opgelet, ik zag er maar enkele met nog de originele Linux distributie zoals die verkocht werd. De Fedora’s, die ook enkele XO-1’s hadden staan, waren er al op thuis omdat Linpus afgeleid is van een Fedora. Maar ook de Mandriva’s hadden er hun eigen distributie op draaien, volgens eigen zeggen zonder wijzigingen. En volgens de OpenSuse’s draait hun versie 11 ook zonder problemen op een netbook (ze hadden als voorbeeld een EEEpc met een 8 Gb ssd en 1 Gigabyt geheugen).

De lezingen trekken volle zalen, en een schitterend concept zijn de “lightning” bliksemflits lezingen. Daarbij is het auditorium vlak bij de inkom vrijgehouden voor een serie van lezingen van telkens 15 minuten. Allerlei projecten kunnen daardoor een korte voorstelling krijgen, die trouwens meestal vergezeld gaat van een oproep om mee te werken, te vertalen, enz.
Bij het begin krijgt de spreker op het podium een micro, het gebfruik van een op de beamer aangesloten pc (die LXDE draait, een “desktop light” die zelf aan bod kwam bij een van de lezingen), en een door de organisatie ingestelde wekker die onherroepelijk 15 minuten aftikt. Op 5 minuten tijd moet gewisseld worden, en zo worden er 3 lezingen per uur afgehandeld, de hele dag door.

Free as in beer
Bij het bier geen verrassingen dit jaar, het brusselse bier is alweer als eerste uitgeput, maar verder zijn er trappisten en abdijbieren naar hartelust, verder broodjes en er was/is ook ontbijt met koffie, croissants en koeken.

http://www.fosdem.org/2009/

(meer…)

Powered by WordPress