14/2/2009

Buitengesloten door BIOS (Acer Aspire one-Linpus)

Filed under: — cybrarian @ 11:38 pm

Op een Linpus machine heb ik een onaangename ontdekking gedaan na het installeren van het “BIOS” wachtwoord; ik geraak niet meer binnen nadien, hoewel ik echt heel zeker ben van het wachtwoord!
BIOS boot screen
Wat gebeurde:
Op een Aspire one krijg je bij het opstarten van het toestel heel kort, in een flits, twee opties op het scherm vermeld:
F2 = Bios setup menu en F12= Boot menu
BIOS security menu
Als je onmiddellijk op F2 drukt kom je “in het BIOS“, ofwel de “InsydeH20 Setup Utility” (inderdaad met deze schrijfwijze).
Uit de keuze “Information, Main, Security, Boot, Exit” kan je in Security het “Supervisor” wachtwoord instellen.
Daarna kan je eventueel nog het User password instellen, en kan je de keuzen “Power on password” aanzetten (“Enabled”)
Password
Als je daarna je netbook herstart krijg je de vraag om het wachtwoord in te geven. Eender hoe je probeert, het wachtwoord wordt telkens geweigerd, en na drie pogingen wordt het toestel geblokkeerd en moet je het afzetten. Je controleert je wachtwoord, let op de hoofdletters, en gaat op zoek naar mogelijke andere interpretaties van het toetsenbord door het toestel.*
3 wachtwoord pogingen
Zonder het BIOS wachtwoord kom je er niet in. Je systeem start eenvoudigweg niet op en je kan niet aan je gegevens. Ofwel breng je dan je toestel naar de technische dienst-na-verkoop, ofwel ga je op zoek of er geen manier is om dat BIOS te omzeilen of “uit te schakelen”.

Online leer je dat het BIOS kan “herschreven” ofwel dus “overschreven” worden. Dat kan je gebruiken om een nieuwe versie van het BIOS te bekomen. Helaas is dat geen eenvoudige operatie, die bovendien niet zonder risico is: als tijdens het proces, dat wel even duurt, iets foutgaat (bv batterij leeg), zou je het BIOS -en daarbij het toestel- wel eens onbruikbaar kunnen maken.

Maar gelukkig was er online ook goed nieuws. Ik las ergens dat het BIOS-wachtwoord IN HOOFDLETTERS WORDT OPGESLAGEN!
Dat betekent dat het wachtwoord dat ik ingegeven had (bv) “LinuxUser” wordt opgeslagen als “LINUXUSER”.
Als je de hoofdletter-toets (Shift Lock) indrukt kan je het wachtwoord ingeven zoals het bios het wenst te krijgen …

* Klassiek is bv het root wachtwoord in een Linux distributie dat ingegeven wordt op een moment dat het toestel nog niet is omgeschakeld van standaard systeem qwerty klavier naar de lokale taalinstelling met azerty toetsenbord. Het zoeken naar de plaats van de letters op dat andere klavier is dan de oplossing. Maar die interpretatie speelt zich af op gebied van de software, dus je systeem moet daarvoor al gestart zijn, wat hier niet het geval is.


Update 20/02: Het “hoofdletterprobleem” doet zich niet voor bij een latere versie van de Acer Aspire One + Linpus (nl 1Gb+160 Gb HD, wel bij A110L met bios v. 0.3109). Waarschijnlijk is het BIOS aangepast.

Powered by WordPress