17/4/2012

Ubuntu 12.04 op netbook

Filed under: — cybrarian @ 9:11 pm

Ubuntu on a netbook

Ubuntu on a netbook

Vanzelfsprekend is Ubuntu installeren gemakkelijk. Ik zal me dus beperken tot de dingen in de installatie die me opvielen.

 • Doel-hardware: Medion Akoya netbook, die al een openSUSE 12.1 bevat.
 • Bron distro: DVD (uit UK magazine “Linux User & Developer” issue 110)

Log: Externe DVD-drive aangesloten op een usb poort, en vanaf daar gestart; de aanwijzingen op het scherm gevolgd en keuzes gemaakt:

 • Installatietype:
  1. Ubuntu naast openSUSE (hier wordt verwezen naar dual boot; er wordt niet gezegd of de installatie op dezelfde partitie zal gebeuren…waarschijnlijk wel en dan wordt die “ingekrompen”, ik ga dus niet deze kiezen)
  2. openSUSE vervangen door Ubuntu
  3. Iets anders (partities maken, aanpassen, meer partities kiezen voor Ubuntu); ik kies sda3 met Ext4, bestaande swap wordt herkend, bootkeuze staat op sda.
 • mijn persoonlijke map versleutelen (eens proberen wat dat geeft)
 • Tijdens installatie valt de computer regelmatig in “slaapstand”, en ik vermoed dat de installatie dan ook niet aktief verderloopt. Af en toe bewegen of op een toets duwen (pijltje bv om geen ongewilde keuze te maken). Installatie eindigt met de optie te herstarten.
 • Het opstartmenu is nu GNU Grub versie 1.99, en vermeldt: Ubuntu Linux 3.2.0, idem herstelmodus, “Previous Linux versions” ??, Memtest (2 verschillende), Desktop – opensuse 12.1, Opensuse failsafe
 • Ik start Ubuntu, en ik mis een melding – was net te laat met kijken maar aangezien het automatisch verdwijnt zal het wel niet belangrijk zijn; ik krijg een login (wachtwoord wordt gevraagd) – en er is een “gastaccount”.
 • Hoewel de netwerkkabel nog altijd aangesloten is, werkt de internetverbinding niet als ik voortga op de mislukte poging van de browser om de start.ubuntu.com site te openen (De kabelverbinding werd niet juist weergegeven bij netwerk; het leek alsof er geen kabelverbinding was – of misschien heeft hij mijn afwijkende gateway niet gevonden. De draadloze netwerken in de buurt werden wel getoond).
 • Ik beslis eerst de updates te starten. “Upgrade voorbereiden. Excuseer, “het Gnome Control programma werd onverwachts afgesloten”… Spijtig genoeg geeft “Distributie-update” geen feedback, en ik heb niet de indruk dat er veel netwerkverkeer bezig is (deze netbook heeft geen netwerk-led). Ik onderbreek en sluit de computer af.
 • Opgestart via grub menu in OpenSUSE: het eigen opensuse bootkeuzemenu komt niet meer voor, na de keuze start je onmiddellijk in openSUSE (en die vindt wel de netwerkkabel).
 • Mysterie opgelost: vorige linux versies bevat Ubuntu Linux 3.2.0-9 (itt -23 op hoofdmenu; blijkbaar is er al een update gebeurd).
 • Software, Ontwikkeling, IDE’s: geen Gambas te vinden. Bij “Alle, Op naam” gesorteerd, krijg ik de meest bizarre onzin, en zeker niet op naam gesorteerd! Overal zie ik bv wel Lazarus (Pascal IDE), maar nergens Gambas of Gambas2! Als je daarna zoekt op Gambas, en kiest “Probeer het item in ontwikkeling dat overeenkomt” krijg je wel Gambas2 voorgeschoteld (2.23.1).

Toepassing op de console zoeken en/of starten:
In het menu bij software gebruiken (Dash Home, zoeken) “mc” (midnight commander) krijg je onmiddellijk de mogelijkheid die te installeren; met een druk op de knop en het geven van je wachtwoord gebeurt dat ook meteen.

Als je via “Ubuntu software centrum” gaat is het iets minder duidelijk vind ik, omdat je daar allerlei “populaire” en commerciële aanbiedingen krijgt, en na het zoeken naar mc twee dingen ziet: iets met “data files” en iets met “debug”; nergens duidelijk wat de toepassing is.

Powered by WordPress