15/9/2014

Ubuntu 14.04 LTS: Long Term Spionage?

Filed under: — cybrarian @ 10:22 am

Keuze blijft een belangrijke motivatie bij Linux-gebruikers, en als extreem luie Linux gebruiker probeer ik soms liever een andere distributie om te kijken of die mijn “moeilijke” hardware herkend, dan achter het probleem en de drivers aan te gaan in mijn oorspronkelijke distro.

Na een upgrad van 12.04 LTS krijg ik een desktop met een giganti;sche spiekbrief: alle toetsencombinaties (shortcuts) van Launcher, HUD en Menu Bar, Dash, en voor Windows en Switching. Als occasionele Ubuntu gebruiker moet ik weer even wennen aan de namen van enkele dingen, bv dat waspoeder en zo, maar het tonen van deze handige informatie krijgt van mij een plus.

Een andere melding is “System program problem detected”, met de vraag “Do you want to report the problem now?”, en “Cancel” of “Report now.. ” keuze.
(later blijkt het te gaan over gtk-update-icon-cache-3.0 die gecrasht is, maar waarschijnlijk is dat een te verwaarlozen overblijfsel uit vroegere installatie)

Daar voel ik me weer de Englishman in New York. Waarom staat er niet in het klein onder de melding over welk “system program” het gaat, en wat het probleem is. Of waarom geen optie “Details”. Wat betekent “Report the problem”; aan wie? Een rapport van de details aan mij? of aan de ontwikkelaars, aan een extern bedrijf (Canonical), of wat?
Geen keuze om meer info te vragen, dus het enige wat je kan doen is “Report problem…” als je een antwoord wil.

Een plus voor:
Het tandwielmenu rechtsboven, “About this computer”: een handig overzicht van de hardware (geheugen, processor enz), van de standaardtoepassingen (bv Firefox als standaard browser), van de instellingen voor verwijderbare apparaten als USB-disks (ask what to do/open in..). Proficiat, alles zo kernachtig bij elkaar. Ik heb wel bij software de optie van de aktie automatisch uitvoeren (“run software”) naar vragen (“ask what to do”) gezet.

Het laatste puntje daar “Legal Notice” is wel nogal misleidend. In plaats van de tekst van de GPL krijg je daar een juridische nota over het gebruik van de zoek op de desktop. Wat je zoekt, ook op je desktop, kan door Ubuntu/Canonical gebruikt worden. Behalve veel blabla met doorverwijzingen naar instellingen en online informatie, verwacht je als gebruiker hier toch gewoon een KNOP met de optie: “zet af”. Ik wil hier als gebruiker de KEUZE, zelfs al staat die standaard op “aan”. Maar nee, je kan klikken naar een pagina met hun lijst van meer dan 50 “Third parties” waarmee ze samenwerken (lees: de informatie aan verkopen), en daar vind je dan de eenvoudige mededeling dat je kan doorklikken naar de pagina van die bedrijven om kennis te maken met hun beschrijving van hoe ze met je privacy omgaan. Uren leesplezier dus!

Een stap verder, bij alle instellingen is het vijfde icoon “Security & privacy”, een prominente plaats wel. Je kan er gemakkelijk je instellingen veranderen, bv of er een wachtwoord gevraagd wordt na het onderbreken van de screensaver. Onder een eigen tabblad “Search” kan je kiezen om de resultaten van verwante online onderwerpen van een zoek wel of niet weer te geven. Niet weergeven betekent voor mij nog niet dat ze niet “gedeeld” worden.

Heel handig hier, onder tabblad “applications”, is de keuze wat voor informatie programma’s kunnen bijhouden, en de optie die bewaarde gegevens leeg te maken. Typisch bewaren programma’s de lijst van vorige sites of documenten die je gebruikt hebt, allerlei logs, thumbnails enz.
Bij een gedeelde computer (met gedeelde login) blijft al die informatie terug te vinden door latere gebruikers. Je kan hier, net zoals in Firefox bv, kiezen om al die randinformatie te wissen voor een periode van het laatste uur, laatste dag, week, bepaalde periode van .. tot , of alles.

Powered by WordPress