17/3/2007

Suse 10.2 Live: Gnome

Filed under: — cybrarian @ 4:55 pm

Suse 10.2 Gnome Desktop Een zeer eenvoudig desktop. Een duidelijk menu, waarvan ik vermoed dat Suse er toch wat een gewijzigd heeft tov de standaard Gnome, waardoor het zelfs na gebruik van Suse KDE herkenbaar blijft. En, ook een verschil tov KDE, hier een betere leesbaarheid van de tekens in het edit veld van de browser in “WordPress”.

Suse 10.2 Gnome MenuVoor aanpassing van het toetsenbord zie ik hetzelfde als in KDE: rechts onderaan in de takenbalk een icoon voor toetsenbord dat tot de meest exotische toetsenborden en tekensets toegang geeft, maar niet bv Belgisch. Dus daarna gok ik op Control Center in het menu. Dat bevalt me goed, ik zie er onmiddellijk het toetsenbord staan, en ik kan daar inderdaad het Belgische model gaan kiezen.

Terug even in het menu gedoken; er staan maar een paar programma’s onmiddellijk kiesbaar, voor de rest moet je in “more applications” kijken. Daar vind ik het niet zo logisch dat er allerlei “devices” (harde schijf, en andere technische dingen als “devices, I/O ports, interrupts, partitions, DMA-channels”) bovenaan staan, in plaats van echte programma’s; is dit de geroemde Gnome-benadering voor simpele gebruikers (of is het de Suse-toets?).
Suse 10.2 Gnome applications
Dus na “Applications” die ik eerder “Systeem” zou noemen, en de spelletjes rubriek kom ik eindelijk bij de echte programma’s: “Grafisch”, “Internet”, “Multimedia”, en o wonder, toch ook nog een rubriek “Systeem”, waarna nog “Utilities” zit. Mijn voorkeurvolgorde zou toch “office, internet (of omgekeerd), grafisch, en dan systeem/utilities, en ik vermeld spelletjes even helemaal niet.

Eigenaardig genoeg kom ik voor een foto van het scherm toch weer bij KSnapshot terecht, dat ik ken van Kde (rubriek Utilities). Als ik nog even verder zoek vind ik ook “Take Screenshot” bij de rubriek “Systeem”! Twee programma’s met dezelfde functie in twee verschillende niet-grafische rubrieken. Het is detail-kritiek maar die past wel bij de nadruk die bij Gnome op zo’n dingen gelegd wordt, zeker in argumentering tov andere systemen.

Verder dus een zeer aangenaam systeem om mee te werken, en net als bij de KDE versie is deze post helemaal in het “Live” systeem gemaakt.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress