24/6/2005

Stuurpost

Filed under: — cybrarian @ 10:13 am

Vroeger was op zowat elk linux systeem standaard “sendmail” geïnstalleerd. Het is een mailserver, het programma dat ervoor zorgt dat je electronische post kan versturen. Het is vrije software, en het inspireerde ook heel wat programmeurs van andere e-mail servers. De configuratie gebeurt met een tussenstap via de macro taal “m4”, wat niet altijd even gemakkelijk is. Tegenwoordig worden ook andere mailservers gedraaid in Linux, zoals postfix en Qmail. Zo had Suse 8.0 had nog sendmail, later schakelden ze over op postfix (bv in 9.xx).

Het linux systeem gebruikt dikwijls mail om berichten voor de root user (systeembeheerder) op te slaan. Als die inlogt, zelfs in een niet grafische terminal (typische zwarte-text scherm), kan hij met het eenvoudig commando “mail” die berichten bekijken. Verschillende gebruikers van eenzelfde systeem kunnen post naar elkaar sturen, en mits wat instellingen kan dat ook naar een andere computer op het netwerk, en zelfs van en naar eender welke mailserver op internet. Dat laatste wordt door het uitsluiten van consumentenaansluitingen op spamfilters wel moeilijker, en meestal wordt via de server van de provider gewerkt als tussenstation.

Mijn nota’s na een kennismaking met sendmail vind je hier

Er zijn tegenwoordig ook wel wat nl-talige sites waar je informatie kan vinden over mailservers:
Een mailserver op basis van Debian GNU/Linux 3.0 Woody

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress