10/1/2022

OpenSUSE desktop: (netwerk)printer instellen

Filed under: — cybrarian @ 3:52 pm

Er zijn enkele “gemakkelijke” manieren om een printer in te stellen in openSUSE:
– Via Yast
– via CUPS
– software van leverancier/printerfabrikant

Handigste is op voorhand het ip-adres te weten, dan kan je het zoeken op het netwerk overslaan.

Yast
Voor veel printers is het handig om “hplip” geïnstalleerd te hebben (softwarebeheer).
Dan kan je vanuit Yast proberen met het ip adres en veel kans dat je printer gevonden en aangeboden wordt; hier moet je dan minder intikken want het model wordt al ingevuld.
Nadeel: je moet nadien met wijzig het standaard bladformaat instellen. Eigenaardig genoeg houdt die geen rekening met de reeds gekozen instellingen voor de desktop…

Printerconfiguraties:
– Aanvankelijk is printerconfiguraties leeg: “er is geen afdrukwachtrij” (voor iedere printer wordt er een wachtrij aangemaakt omdat een printer niet altijd onmiddellijk kan reageren)
– hier kan je kiezen voor lokaal (bv printer op usb)/op afstand (= via netwerk)
– “Toevoegen”: begint te zoeken; soms zal er helemaal niets gevonden worden omdat de firewall aktief is.
– Best kijk je of je een HP printer hebt, dan kan je overschakelen naar op “hp setup uitvoeren”, anders kan je Assistent voor verbinding gebruiken.
Assistent: Je kan dan zelf het adres van de printer ingeven nadat je netwerkprinter gekozen hebt, bv “TCP-poort”, enz.
HP Setup: Ook hier kies je bv Netwerk, en kan de firewall het detecteren tegenhouden; daar kan je met “manual discovery” een mouw aan passen; geef daar het ip-adres in en het programma vult zelf de gegevens van de printer in (merk, model). Je kan beschrijving en plaats van de printer aanvullen in het volgende scherm. Nadien moet je met “bewerken” het papiersoort op A4 zetten.

CUPS
– je moet root rechten hebben.
– start cups in Firefox met de URL localhost:631/admin
– Tab Administration
– Add printer

bv: socket://192.168.1.240:9100

Daarna:
Name: best de naam van de printer, met model, zodat je gemakkelijk kan kiezen in je print-menu (zal soms afwijken van de naam van de driver, die voor een hele reeks gebruikt wordt; opgelet als die naam automatisch ingevuld wordt op basis van de driver)
Description: hier eerder het doel vermelden (bv A4 facturen, A3 kleurenprinter, enz)
Location: de ruimte, bv Kantoor, Onthaal, ..
(Share: nee meestal; ik ga van mijn desktop geen printerqueue maken)
Make: hier moet je het merk kiezen.
Daarna krijg je keuze uit modellen; hopelijk vind je je model, kies anders iets algemeens (als hp PLC 6). Je kan hier ook ctr-F doen om te zoeken, soms komt een naam voor in stukjes gekapt of gecombineerd met een ander model (bv LaserJet en elders Laser Jet enz).
Media size: Stel de bladgrootte in .. bv A4
Set options .. worden bewaard.

Soms moet je ook andere opties instellen, zoals aanwezige papierlade enz.

Printerdrivers fabrikant
Soms heeft de fabrikant eigen drivers die je kan downloaden, meestal heb je dan een printerdriver.tar.gz bestand dat je kan uitpakken met je bestandsbeheerder of met “tar -xzvf printerdriver.tar.gz
PPD
Als het enkel een printerdriver.ppd bestand is, kan je dat in de printerconfiguratie aanbieden. Bv via Yast, toevoegen, Assistent voor verbindingen, Netwerkprinter TCP-poort, 192.168.1.123, TCP poort 9100, waarna “Test verbinding” je vertelt of het ok is. Dan moet/kan je een fabrikant ingeven, maar in het volgend scherm kan je “apparaatstuurpaketten” kiezen (duidt manufacturer-PPDs aan), en krijg je een kans met bladeren de locatie te zoeken waar jij je .ppd bestand hebt staan.
Script
Soms is er een shell* script voorzien dat de printerdriver installeert, dan moet je dat uitvoeren, met root-rechten.
(* Of een perl script, …)
Dat kan bv de bestanden installeren in /usr/share/cups/model voor de PPD’s en /usr/lib/cups/filter voor de filters.
Het kan ook aangeven welke geïnstalleerd gaan worden, bv KMbeuEmpPS.pl (cups filter) en KMbeuEnc.pm (encrypty module).
Mogelijk moet je ook het model kiezen, bv “KMbeuC368ux.ppd” (compatibel met je printer, die kan zelf ander nummer hebben) – of je kan ook standaard alles aan laten staan, dan heb je ze allemaal.
Daarna moet je CUPS herstarten om de wijzigingen te zien. Nu zijn de drivers er en kan je de printer installeren in CUPS (webinterface); daar is in de lijst van printerfabrikanten de geïnstalleerde bijgekomen (indien die er nog niet was). Als je één driver (model) geselecteerd hebt, krijg je dat onmiddellijk te zien, anders moet je in de lijst gaan zoeken. In de options achteraf kan je onderaan nog meer specifiek je model aangeven, daar zie je dan bv een keuze uit “C368, C308, C258, C287, C227”.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress