25/1/2022

Spookbestanden

Filed under: — cybrarian @ 3:55 pm

Spookbestanden verschijnen en verdwijnen
Ik heb mezelf opgezadeld met een zeer vreemde configuratie, waar ik niet uitgeraakte. Ik zie in de /home/mijngebruiker directory andere bestanden als ik start van schijf B, dan als ik start van schijf A en schijf B “mount”, en dan naar /home/mijngebruiker ga.
– gestart van schijf B zie ik een verse reeks mappen, niet gevuld.
– gestart van schijf A zie ik op de gemounte disk de kopie van de directories van mijn schijf A gebruiker, die ik voordien daarnaartoe heb gedaan.
Ik heb vanuit user en vanuit root gekeken vanop beide systemen; het blijft hetzelfde. Ik boot verschillende keren heen en weer, sluit schijf A/B af en aan, enz.
Uiteindelijk vind ik vanuit systeem B gestart de geheimzinnige kopie van de A bestanden wel terug onder .snapshot directories.

ps: Ik heb het systeem op hdb opnieuw geïnstalleerd, dus er komt geen “oplossing”, alleen een beschrijving.

Beginsituatie:
Werkstation op OpenSUSE 15.2 met twee schermen en twee harde schijven. De schijven zijn beide geïnstalleerd, zodat als een schijf kapot gaat, de andere onafhankelijk kan starten.

De tweede schijf wordt af gemount als ik opgestart ben vanop systeem A, om een backup naar B te maken met rsync.

Dat stuk werkte perfect. Tot de tweede schijf, eigenlijk de backup dus, kapot ging.

Wijzigingen
Ik installeer een nieuwe tweede schijf, installeer met hetzelfde systeem als op de eerste (was aan openSUSE 15.2 gekomen na een aantal updates vanuit 42.3; ik begin voor B vanaf openSUSE 15.2).

En dan begint het fout te gaan – maar ik weet niet welke oorzaken kunnen zijn van het vreemde eindresultaat.
– Ik heb bij installatie Nederlands, België enz gekozen, zag ik achteraf, terwijl systeem A geïnstalleerd was als Engels US. Gevolg: de mappen heten Documents tov Documenten, Videos tov Video’s enz..
– de installatie eindigt in een zwart scherm met een wit pijltje, ik vermoed dat de installatie klaar is, normaal zou het dan moeten herstarten… Ik verwijder de usb en herstart; ok lijkt me.
– ik heb wat problemen met de twee schermen, die ik in portrait (vertikaal) opgesteld gebruik, en na die instelling blokkeert systeem B met een onleesbaar scherm.
– ik heb een kopie gemaakt van de hele home directory na de B-drive gemount te hebben vanuit systeem A; ik weet niet meer of dat voor of na het volgende punt was:
– Ik had de gebruiker een andere naam gegeven dan op systeem A. Dit heb ik proberen recht te zetten door op systeem B de gebruiker te hernoemen vanuit Yast; waarna ik nog wat dingen manueel moest aanpassen om het goed werkend te krijgen op systeem B.

Verklaring
Met btrfs is home gedefinieerd als subvolume, en dat moet apart gemount worden in /home. Als je de disk dus aansluit en mount, zie je een lege directory, namelijk de plaats waar die moet gemount worden.
En dan wordt bovenstaande plots verklaarbaar, want in de niet-gemounte versie was dan een hele kopie gekopieerd vanuit het ander systeem.

Opnieuw geïnstalleerd
Misschien was het dus niet nodig om opnieuw te installeren, maar dat is nu toch al gebeurd.
Wel moet ik op systeem A het bootmenu aanpassen omdat de verwijzing voor boot naar systeem B nog naar de kapotte en verwijderde disk wijst.

Ik zit nu met een rommeltje van boot keuzes, waarbij sdb bv twee keer voorkomt:

De eerste keuze heeft nog een “meer opties”, waarna:

openSUSE Leap 15.2 (on /dev/sdb2) – lijkt te booten alsof er alleen de sdb was.
openSUSE Leap 15.2 with Linux 5.3.16-lp152.106 (on /dev/sdb2)
openSUSE Leap 15.2 with Linux 5.3.16-lp152.19 (on /dev/sdb2)

Oplossing
De oplossing voor het probleem dat ik nog niet ben tegengekomen (omdat ik het export script nog niet gedraaid heb van A – dat dus niet meer werkt omdat ik niet juist kan mounten naar B), is dat ik het B- systeem zal starten, en van daar een import zal doen van de gemounte disk van systeem A (die ook op btrfs maar zonder snapshots werkt).

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress