31/5/2005

Van de wal in de gracht?

Filed under: — cybrarian @ 5:10 pm

Ik zou dus op de Suse 9.3 machine OpenOffice 1 bij willen installeren, maar herinner me niet die gezien te hebben als keuze. (misschien staat die niet meer op de CD’s? Ong. 60 Mb – plaatsgebrek?)

Tot mijn blijde verwondering zie ik OpenOffice 1 staan bij de “online update” paketten! Het lijkt gemakkelijk te gaan met Suse Yast, hele versie 1.1.3 kan automatisch via het net afgehaald worden (best breedband).

Maar verder wordt je dan wat hulpeloos achtergelaten … geen iconen, waar staat het programma, moet je een install-procedure doorlopen, … ?

Ik start rechtstreeks de toepassing in /usr/bin maar die crasht bij het (via het netwerk-smb) openen van een document (dat al openstond op een andere pc). Daarna krijg ik OOo niet meer gestart…

De sessie afsluiten lost dat op. Daarna kan wel gestart worden, maar telkens je een bestand wil openen of sluiten komt een een crash met foutmelding ivm “kdefilepicker”.

Opgegoogled: het is een bug tussen OpenOffice.org 1.1.3 en KDE 3.4, die omzeild kan worden door instellingen in een configuratie bestand:
add “[Development] AutoCheckAccelerators=false” to your ~/.kde/share/config/kdeglobals
Nadat ik met Kate (of was het mcedit) dat bestand opende, en deze lijn toevoegde, bovenaan, kon ik daarna OpenOffice.org gewoon gebruiken.
(Uit de kde bugs list gehaald.)

Kan OpenOffice 2 geen oude documenten lezen?

Filed under: — cybrarian @ 2:48 pm

Ik heb een eigenaardige ervaring met OpenOffice; het pakket kan de oude documenten niet lezen.

OpenOffice.org 2 (pre eigenlijk 1.9…) geinstalleerd van de Suse 9.3 distributie in KDE 3.4. De ex-Win-gebruiker heeft een aantal documenten van een periode van enkele jaren, gemaakt in StarOffice en OpenOffice.

De tekstbestanden met extentie sdw worden door de computer wel herkend als OpenOffice Writer, maar toch gaat er een filter-keuze veld open, ipv het document. Als je daar de tekstverwerker kiest, eindig je met een foutmelding.

Bij de importfilters komt geen StarOffice voor, geen vermelding van documenten voor de 1.0 versie. Ik vermoed dat “SDW” het een formaat is van de oudere StarOffice 5.2 (of 5.1?). Ik las nochtans dat OOo 2 daarmee overweg zou kunnen.

Heeft OpenOffice geen import meer voor zijn eigen vorige formaten? Of wordt er zo’n onderscheid gemaakt tussen Star – / en OpenOffice? Of is het een bug? Of een tekortkoming omdat het nog geen volledige 2.0 versie is?

OpenOffice.org 1.1.1 op een andere machine (RedHat Linux Shrike KDE 3.2) krijgt het document wel gemakkelijk open. Misschien moet ik toch OOo 1 maar bij-installeren …

Powered by WordPress