5/7/2005

Wat is het ip adres van een computer die ergens op het net hangt?

Filed under: — cybrarian @ 11:42 pm

Als je het ip adres wil weten van een linux machine open je een terminal (of je combineert toetsen: ctrl-alt-F2 bv) en tikt sudo ifconfig. Je wordt natuurlijk om het password gevraagd want ifconfig is een commando dat normaal alleen door root mag uitgevoerd worden. Als je draadloos werkt kan je iwconfig proberen.

Als de computer niet onder handbereik is, maar ergens aan een internetverbinding hangt is het moeilijker. Op een intern netwerk zou je kunnen inloggen via ssh usernaam@computer.domein.naam, op voorwaarde dat er een dns in gebruik en geconfigureerd is. Je kan computer.domein.naam ook vervangen door het ip-adres, maar dat was je net aan het zoeken. En als het via internet gaat en er geen permanent ip-adres is lukt zelfs dat niet. De computer zou zijn adres moeten bekend maken. Hij kan bv een mailtje naar je sturen met zijn ip-adres. Of nog handiger; zou zijn ip-adres kunnen publiceren. Op het internet natuurlijk. Laat ons veronderstellen dat je over een webserver beschikt met mogelijkheid om php scripts te gebruiken.

Maak een bestand “myip.php” waarin staat
< ?php echo getenv("REMOTE_ADDR"); ? >
en zet dat op de webserver op een locatie die je kan onthouden (bv http://some.domein.org/_testzone/) maar die niet zichtbaar of klikbaar moet zijn.
Maak op de te zoeken computer een bestand “haal_ip.sh” met daarin wget http://some.domein.org/_testzone/myip.php
Maak dit shell script uitvoerbaar met chmod +x haal_ip.sh, en probeer het uit; het resultaat moet zijn dat er een bestand in de directory staat dat myip.php heet, en dat het ip-adres bevat als tekst.

Daar kan je dan mee doen wat je wil; het mailen naar ergens, het op een online locatie laten zetten met ftp of scp, enz. Als je wil dat haal_ip.sh regelmatig wordt uitgevoerd, zet je het in de “cron jobs”, die uitgevoerd worden naar keuze per uur, dag, week, ..enz.
Als je vanop afstand dat ip-adres wil gebruiken om in te loggen op het toestel, moet je natuurlijk ook kijken of er geen firewall tussen hangt, eventueel moet je de ssh-poort laten forwarden van de firewall naar die computer.

Powered by WordPress