7/7/2005

Europees Parlement verwerpt softwarepatenten

Filed under: — cybrarian @ 12:21 am

Langs alle kanten komen de reakties : Europees parlement stemt met 648 leden tegen de “softwarepatenten”-richtlijn (14 voor, 18 onthoudingen). Grote multinationals die dreigen met banenverlies in Europa hebben niet kunnen overtuigen, werknemers van die bedrijven blijken anders te denken: ze zijn volgens de LBC ook tegen softwarepatenten. KMO’s en zelfstandige programmeurs halen opgelucht adem. De FFII heeft goed werk geleverd tegen de goed gefinancierde lobbie van de groot-patent-bezitters. Computerprogramma’s zelf blijven beschermd door het auteursrecht van de programmeur.

De Europese softwaresektor zal door het redden van de vrijheid van idee en gedachte ongeremd kunnen ontwikkelen terwijl de VS zich bezint over de remmende werking van softwarepatenten op de technologische ontwikkeling. Het aanvragen van patenten heeft daar in bedrijven geleid tot een verschuiving van 15 procent van de budgetten onderzoek en ontwikkeling richting juridische afdeling.

Iedereen zal waakzaam moeten blijven; vergeet niet het negeren van de amendementen van het Europees Parlement, het negeren van het advies van de JURI van het parlement, en het toepassen van achterpoort-sluipwegen als goed te keuren punt op de agenda een visserij vergadering en onduidelijke lobbie-organen “pro” die zich voordeden als vertegenwoordigers van de “kmo-markt”.

Powered by WordPress