13/7/2005

Desktop achtergrond

Filed under: — pinguim @ 2:22 pm

Een scherm achtergrond kiezen is gemakkelijk; bij elk systeem worden er een aantal meegeleverd waaruit je kan kiezen. Maar het is natuurlijk origineler om er een andere te gebruiken of creatiever er zelf een te maken.
In de meeste desktop distributies vind je een aantal beelden als achtergrond; bv voor KDE zitten die in /usr/share/wallpapers.

Je kan ook een eigen beeld, dat in je documenten map staat, uitkiezen. Nadat je rechts geklikt hebt en “configure desktop” / “Background” gekozen hebt, krijg je de mogelijkheid (mapje klikken) zelf een beeld te kiezen uit je mappen.

Je kan je eigen behang bij de “systeem-bestanden” zetten; je moet wel root zijn om het recht te hebben om te schrijven in /usr/share/wallpapers. Vergeet ook niet te kijken of het bestand voor de andere gebruikers leesbaar staat (chmod a+r mijnachtergrond.jpg).

Als je formaten wil afstemmen kan je de bestaande achtergronden openen in Gimp om te kijken hoe groot ze zijn (bij Suse zie je het bv zelfs aan de namen: -1024×768, -1280×1024, ..). Hetgeen best past op je eigen scherm kan je als sjabloon gebruiken om het formaat van een zelf te maken achtergrond te bepalen.

Powered by WordPress