10/3/2007

Mandriva Live 2007.0

Filed under: — cybrarian @ 7:33 pm

Metisse

Details van de afbeelding”Mandriva One Metisse” heet het voluit, een bootbable versie zit op DVD bij LXF91 (april 2007, verschenen maart); ik heb hem onmiddellijk eens gestart. Het systeem komt mooi op, start een soort Gnome. Geen keuzemogelijkheid op deze live-cd voor het in de “Mandrake-tijd” gebruikte KDE! Je had taalkeuze (ik kies NL/Be) en nadien is de toetsenbordkeuze ook in orde (Be-azerty). Het netwerk functioneert via de netwerkkabel, voor de wireless van dit toestel wordt verwezen naar een download van de Mandriva Club – betalend dus veronderstel ik.

Met de taal is toch een eigenaardigheidje aan de hand: In het hoofdmenu van Gnome staat alles in het Engels. Als je een menu openklikt krijg je Nederlands. En Firefox is dan weer helemaal in het Engels. Voor de programma’s begrijp ik wel dat op een DVD in Engeland niet alle Nederlandstalige bestanden/versies zitten.

Het grote probleem echter is de traagheid. Dit systeem is t-r-a-a-g, ongelooflijk. En dan spreek ik niet van het effect dat normaal optreedt bij het werken van een live DVD ipv vanaf de harde schijf. Ik heb al genoeg knoppix-achtigen gebruikt om dat verschil te merken. Nee, het is hier zo erg dat als ik klik, ik eerst moet wachten tot er gereageerd is. Bij het minste staat het systeem verschillende kliks achter en moet je echt zitten wachten tot alles afgewerkt is. Ik vraag me af of de reden misschien de speciale effecten van de desktop zijn die ingebouwd zitten (overlappinde doorschijnende vensters, bladeren door vensters ald door papier, enz – ik heb het dus niet kunnen zien).

Omdat ik maar snel een eerste blik wilde werpen, heb ik niet geprobeerd het systeem anders af te stellen dan wat het zelf gekozen had, en evenmin patches te downloaden of zo. Het systeem is op deze manier onwerkbaar (zelfs voor updaten van deze blog via het web – ik heb notities genomen op papier!) en ik verlaat het terug. Ik wil zeker nog eens op andere hardware proberen om te kijken of er een oorzaak zat in incompatibiliteit van de Mandriva met mijn laptop (R51 iPentium M processor 1500MHz met 500 Mb geheugen). Het lijkt echter elders bevestigd:

The speed, a good point
Submitted by Béranger on Sat, 06/24/2006 – 12:01.
I find the issue of the speed a good one.
If you compare the speed of the GNOME version with the experience of Ubuntu 6.06 or CentOS4.3 LiveCD, you will see a clear difference: Mandriva is soooo much slower!

Spreek me eventueel tegen met je eigen ervaring:

Powered by WordPress