17/3/2007

Suse 10.2 Live: Gnome

Filed under: — cybrarian @ 4:55 pm

Suse 10.2 Gnome Desktop Een zeer eenvoudig desktop. Een duidelijk menu, waarvan ik vermoed dat Suse er toch wat een gewijzigd heeft tov de standaard Gnome, waardoor het zelfs na gebruik van Suse KDE herkenbaar blijft. En, ook een verschil tov KDE, hier een betere leesbaarheid van de tekens in het edit veld van de browser in “WordPress”.

Suse 10.2 Gnome MenuVoor aanpassing van het toetsenbord zie ik hetzelfde als in KDE: rechts onderaan in de takenbalk een icoon voor toetsenbord dat tot de meest exotische toetsenborden en tekensets toegang geeft, maar niet bv Belgisch. Dus daarna gok ik op Control Center in het menu. Dat bevalt me goed, ik zie er onmiddellijk het toetsenbord staan, en ik kan daar inderdaad het Belgische model gaan kiezen.

Terug even in het menu gedoken; er staan maar een paar programma’s onmiddellijk kiesbaar, voor de rest moet je in “more applications” kijken. Daar vind ik het niet zo logisch dat er allerlei “devices” (harde schijf, en andere technische dingen als “devices, I/O ports, interrupts, partitions, DMA-channels”) bovenaan staan, in plaats van echte programma’s; is dit de geroemde Gnome-benadering voor simpele gebruikers (of is het de Suse-toets?).
Suse 10.2 Gnome applications
Dus na “Applications” die ik eerder “Systeem” zou noemen, en de spelletjes rubriek kom ik eindelijk bij de echte programma’s: “Grafisch”, “Internet”, “Multimedia”, en o wonder, toch ook nog een rubriek “Systeem”, waarna nog “Utilities” zit. Mijn voorkeurvolgorde zou toch “office, internet (of omgekeerd), grafisch, en dan systeem/utilities, en ik vermeld spelletjes even helemaal niet.

Eigenaardig genoeg kom ik voor een foto van het scherm toch weer bij KSnapshot terecht, dat ik ken van Kde (rubriek Utilities). Als ik nog even verder zoek vind ik ook “Take Screenshot” bij de rubriek “Systeem”! Twee programma’s met dezelfde functie in twee verschillende niet-grafische rubrieken. Het is detail-kritiek maar die past wel bij de nadruk die bij Gnome op zo’n dingen gelegd wordt, zeker in argumentering tov andere systemen.

Verder dus een zeer aangenaam systeem om mee te werken, en net als bij de KDE versie is deze post helemaal in het “Live” systeem gemaakt.

Suse 10.2 live DVD: KDE

Filed under: — cybrarian @ 12:19 am

Suse Live 10.2Ik heb de keuze tussen Gnome en KDE bij het starten (startmenu zoals je bij dual-boot krijgt); en kies Kde (is 3.5.5 release 45).

Er komt geen keuze voor taal (start in Engels). Ik moet wel even zoeken naar de toetsenbord instellingen. Bij het icoon onderaan rechts krijg je de meest exotische talen/landen, maar geen Belgie. Ik ga dus via de instellingen in het Yast-programma; voor Suse gebruikers een logische stap, maar je moet het weten natuurlijk.

Als je root-toegang nodig hebt kan je de root console starten en “pwd” tikken om het password in te stellen (en opletten in het root venster zit je nog in qwerty!) . Daarna kan je dat root password ook gebruiken als je administratie-rechten nodig hebt om instellingen te veranderen in Yast bv. In Yast, via de toetsenbordkeuze, kom je eigenlijk in Sax terecht, dat alle instellingen van grafische kaart tot toetsenbord (keyboard layout) enz kan aanpassen, en Belgisch is er onmiddellijk te vinden. Daarna werkt mijn toetsenbord perfect.

(ps ondertussen heb ik ontdekt dat ik die omweg niet hoefde te maken voor het root password. In yast bij de vraag van het root password gewoon “enter” doen … root blijkt geen password te hebben … (en is dat dan veilig kan je je afvragen .. zelfs voor een “live” distro zou ik het toch liever anders zien, stel je voor dat iemand als root op je ip adres probeert in te loggen. Getest: gaat niet; firewall zal aanstaan en geen ssh doorlaten.)

Mijn muis deed even raar nadat ik in Sax per vergissing op grafische instellingen testen had geklikt, maar met overschakelen naar console (Ctrl-Alt-F3) en terug (Alt-F7) was het opgelost. De lettertjes op het scherm zijn niet echt helemaal kartelvrij. Op sommige plaatsen valt het meer op (browser) dan op andere, misschien kan de beeldscherminstelling veranderd of verbeterd worden.

Spijtig genoeg zie bij “mijn computer” je geen duidelijke verwijzing naar de bestaande harde schijf, vergezeld van een mogelijkheid om die te “mounten” om ze te lezen of zelfs te gebruiken om op te bewaren. Ik wist ze wel te vinden via de console en als root te mounten. Ik had eerst een mapje gemaakt /home/linux/harddisk en daarna deed ik
mount /dev/hda1 /home/linux/harddisk/
Je kan ze daarna bereiken vanuit konqueror.

Ondertussen is me opgevallen dat root een mapje heeft onder de home directory, en niet langer in de hoofdstruktuur onder /root; dus “/home/root” in plaats van “/root”. Verder word ik verrast als ik per vergissing op de ctrl toets druk; Firefox toont “access keys activated” en er staan op allerlei links letters met minuscule plakbriefjes; met die letter kan je dan navigeren, het zijn “shortcuts”. Maar ik kan het de volgende keer niet reproduceren.

Het is me ook opgevallen dat ik geen “Apache” vind. Ook geen Quanta (html-editor), geen KDE-devel, geen MySQL, geen Tux-racer. In Yast2 Control Center wordt gemeld dat geen installatiemedium gevonden is, en dat alleen geïnstalleerde packages getoond worden (helaas zonder beschrijving).

Wat ik wel vond: midnight commander, (het console scherm onder KDE heeft kleine maar duidelijke lettertjes trouwens), OOo (fr de es it ja pl br-pt) maar niet in NL, KOffice, enz. Dit is een live DVD gecombineerd met (veel) andere inhoud, bij een tijdschrift voor de UK markt, dus ik hou er rekening mee dat de beschikbaarheid van software helemaal niet representatief is voor de eigenlijke Suse 10.2 distributie in doos, die de reputatie heeft van heel volledig te zijn.

Het is de eerste keer dat ik zo’n handige Suse live” gebruik (ik heb dit blog artikel geschreven vanuit de “Live” gestarte Suse versie tijdens het uitproberen), en ik denk dat hij een plaatsje gaat krijgen in mijn tas naast mijn Knoppix CD… .
(meer…)

Powered by WordPress