11/3/2007

GNewSense Live CD

Filed under: — cybrarian @ 12:38 am

GnewSenseDesktopGnewSense voor het eerst gestart, en ik heb onmiddellijk het gevoel dat het heel erg op Gnome of Ubuntu lijkt. De achtergrond is eenvoudig: zie hiernaast. Maar ik ga eerst op zoek naar de toetsenbordinstelling, want helaas daarover geen vragen bij het starten…

System, administration, preferences, keyb., layouts, add, Belgium, Default (het is nu ook aktief), en ik zet het bovenaan, close. Dat valt al erg mee; de keuze gaat ook heel vlot omdat je in het menu blijft en niet een of andere zware configuratie-toepassing start. Ik kijk uit nieuwsgierigheid dus ook even bij de taalondersteuning, maar NL lijkt weer een te klein taalgebied (nochtans “buren” van VK).

Als ik wat verder kijk wordt bevestigd wat ik voelde; het is een Linux distributie die gebaseerd is op Ubuntu 6.06. Ze is echter vakkundig ontdaan van alle niet-vrije componenten. Dat betekent niet dat je daarna met alle beeld, geluid en bewegend beeld problemen hebt. Er is een mapje met demonstratie-bestanden op de desktop zichtbaar. Daarin een pdf bestand, een geluidsfragment, een paar office documenten, enz. Als pdf-lezer is bv Evince 0.5.2 aanwezig, voor muziek Totem 1.4.1, en voor de kantoortoepassingen OpenOffice.org 2.0. Anderzijds zijn een aantal veelgebruikte plugins niet aanwezig en zullen dus een aantal bestandsformaten niet gebruikt kunnen worden; .ogg is geen .mp3.

Geen RealPlayer, geen FlashPlayer, geen mp3 player, geen video (niet geprobeerd), dat zijn wel dingen die je voelt als je als gewone surfer het net op gaat. Maar eigenlijk wordt het ook wel tijd dat de bouwers van websites eens wat meer rekening gaan houden met de beperkingen van sommige formaten.
Blijft ons enkel nog ons af te vragen waarom de gebruiker niet GnewSense heet of zo, maar:

deltad@gnewsense:~$

Powered by WordPress