13/8/2007

AmaRocks! (mijn pc-dj)

Filed under: — cybrarian @ 9:08 pm

Bij toeval ontdek ik nu waar we een tijd geleden naar op zoek waren voor een Linux installatie; een automatische DJ. Amarok is een muziekspeler die ik nooit van dichtbij bekeken heb omdat ik reeds geruime tijd het schitterende xmms gebruikte. Nu bij een nieuwe Linux-installatie heb ik hem mee geïnstalleerd omdat ik er de laatste tijd veel over lees, en vermoed dat hij sterk geëvolueerd is.

Ik laat een pak ogg en mp3’s in een map vallen, selecteer ze voor de “playlist” (en ik heb blijkbaar nog geen mp3 decoder zegt Amarok), waarna de ogg files klaar staan om te spelen. Daarbij ontdek ik dat bij de overgang van een nummer naar het volgend er geen stilte is, maar de nummers in elkaar overvloeien.

Amarok MixEen snelle blik bij instellingen, (Settings, Configure Amarok) leert mij dat onder “playback” een radio-button voor “crossfading” aan staat, met een overgangstijd van 4000 milliseconden (4 seconden dus). Bovendien kan je de crossfading instellen om altijd, nooit, of alleen bij het automatisch afspelen van een lijst aktief te zijn. Dat betekent dat je de nummers wel helemaal afzonderlijk kan horen als je zelf een nummer (of nummer na nummer) selecteert, bv omdat je iets zoekt of een keuze voorbereidt.


Gebruikt: OpenSuse 10.2, KDE 3.5.5, Amarok 1.4.4


Update 15/08:
Er bestaat trouwens een plugin van Peter Eisenlohr voor xmms:
xmms-crossfade – XMMS Plugin for Crossfading and Continuous Output
http://www.eisenlohr.org/xmms-crossfade

Toon alleen directories (in terminal)

Filed under: — pinguim @ 8:22 am

Op de command prompt krijg je de directory inhoud te zien met
ls
Je kan de directories bij elkaar krijgen door
ls -X
of ook wel door
ls --group-directories-first
en gelukkig lijkt bij mij het kortere ls --g op dezelfde manier te werken.

Zoals je met ls –help kan zien zijn er heel wat parameters. Spijtig genoeg is er geen enkele die je toelaat om alleen de directories zelf te tonen, zonder de rest van de files. Even lijkt het alsof ls -d daarvoor dient, maar levert dat enkel een punt op als output (staat voor de huidige directory).
Er zijn heel wat omstandigheden waar het nuttig kan zijn dus het is onvoorstelbaar dat dat niet zou kunnen. De oplossingen die ik vond:

pinguim@meltingice:~> ls -d */
bin/ Desktop/ Documents/ Pictures/ public_html/

Zonder formattering:

pinguim@meltingice:~> echo */
bin/ Desktop/ Documents/ Pictures/ public_html/

Of een grappige “shortcut” maken zoals deze suggestie:

17. Bambang Sumitra – December 4, 2006
i always do this ls -d */
then alias it using
lsd = `ls -d */`
so you just have to type “lsd”

Powered by WordPress