15/9/2008

Shift-lock/Caps-Lock en het cijfertoetsenbord

Filed under: — pinguim @ 4:18 pm

In recente versies van Linux/X/KDE valt vast te stellen dat de “CAPS” toets anders werkt; anders dan we gewoon zijn, en anders dan we zouden willen. Het lijkt soms wel of de hoofdlettertoets (caps-lock of shift-lock) verwisseld is met toets voor het numeriek klavier (Num-lock).

Als ik op de shift-lock toets druk om een woord bv “hoofdletters” in hoofdletters te krijgen, dat bovendien gevolgd wordt door cijfers, bv “123” krijg ik:

HOOFDLETTERS

zonder de cijfers, en de cursor spring ergens in het rond.

De oorzaak lijkt te zijn dat de shift-lock het numeriek klavier heeft uitgeschakeld!
Dus worden de pijltjes aktief, en toetsen als home, end, delete.

In de KDE instellingen vind ik er niets over terug. Het volgende niveau is de grafische server, X11. De instellingen daarvoor worden vanuit KDE gedaan met Sax2; mogelijk wordt het “root” password gevraagd.
Kies “Keyboard”, tabblad “options”

hoofdletters en cijfertoetsenbord

Bij de “caps lock key behaviour” stond de tweede optie gekozen; waarbij caps lock ook het numeriek toetsenbord omschakelt. De eerste optie kiezen leverde mij het juiste (lees door mij gewenste) gedrag op.

Bij het tikken van “hoofdletter 123” begin ik met de shift toets ingeduwd; eerst zonder caps en daarna met caps:

Shift-toets: Hoofdletter 123
ShiftLock : hOOFDLETTER 123

In die toetsenbord instellingen, tab-blad layout, kan je trouwens nog meer zaken afstemmen op je behoeften; je kan er ook een speciaal toetsenbord kiezen, dat extra toetsen heeft, zoals bv het “Linux” toetsenbord van Cherry.

Powered by WordPress