26/9/2008

FTP op Linpus Linux: gFTP

Filed under: — cybrarian @ 11:54 pm

Linpus Linux is erg gebruiksvriendelijk. Maar… als Linuxgebruiker wil je soms net iets meer doen dat wat in de simpele menu’s voorzien is. En bovendien weet je dat het eigenlijk kan.
Linpus Linux Small Desktop OS
Voorbeeld: foto’s van de digitale camera naar je minilaptop op Linpus gehaald, en nu wil je die op een server zetten (bv een netwerk harde schijf thuis). Eerste reflex in Konqueror is het scherm in twee splitsen en aan een kant intikken: ftp://user@servernaam/sharenaam .. maar dit is geen gewone KDE. Tweede reaktie is een FTP-programma te zoeken, maar dat zit niet in het standaardmenu. Volgens getuigen zou het wel standaard geïnstalleerd staan.

Je kan er waarschijnlijk op verschillende manieren naartoe; ik ga via de command prompt:
Mijn Documenten (je komt in de bestandsbeheerder)
Rechts klikken, kies “Open Terminal Here” (je krijgt een wit tekstschermpje) tik daar:
gftp (er opent een programma)

In mijn geval is het gFTP 2.0.18
Links staan mijn eigen mapjes, rechts is leeg maar heeft invulvelden voor de servergegevens; daarna komt de map op de server rechts ingevuld te staan en kan je gebruiksvriendelijk bestanden heen en weer zetten.
FTP, FTPS en SSH2 staan achteraan in een rolluik-lijst; ik probeerde ze niet allemaal.

Het is misschien even schrikken omdat je links op je eigen toestel nu ook alle “hidden files” of systeembestanden ziet; je moet voor foto’s niet in de Documenten map zijn, maar een niveau hoger. Daar vind je de video, picture, music mappen (Muziek, Afbeeldingen, Video’s, Downloads).

Powered by WordPress