9/3/2014

Bootable usb-drive met openSUSE

Filed under: — pinguim @ 11:20 pm

Hoe maak ik een (openSUSE) Linux-USB-stick waarmee ik kan starten op een computer via de USB-aansluiting? Ik wil namelijk niet installeren van een DVD, maar van een snelle USB-stick, maar ik moet die wel zelfstartend krijgen.

  • Er bestaan speciale distributies om te starten van een externe usb-harddisk of usb-flash-drive, zoals PenDrive Linux
  • Er bestaan speciale tools voor, als UNetbootin, die je voor SUSE met 1 klik kan installeren. Je kan er in principe een distributie naar keuze mee startbaar installeren op de usb-stick (hoewel de homepage bv maar ondersteuning vermeldt tot openSUSE 11.1 en Factory). Nb: moet blijkbaar draaien als root.
  • Je kan dankzij SUSE Studio voor die usb-drive een systeeem “op maat” maken, om er een toepassing-op-usb-stick van te maken: SDB:Live USB stick.

Van openSUSE verwacht ik dat je ergens vanuit Yast een usb-stick met een startend systeem zou kunnen maken, bv met de eigenschappen van het huidig geïnstalleerd systeem, als een soort noodstartsysteem. Misschien zit dat ook nog wel ergens verborgen? Inderdaad.

Wat je nodig hebt is SUSE Studio Imagawriter: voor 12.2, 12.3, 13.1 SUSE met 1 klik te installeren of zoek in software installeren naar ”
imagewriter – SUSE Imagewriter: A graphical utility for writing raw disk images & hybrid isos to USB keys”.

  1. Start na installatie SUSE Studio Imagewriter (uit menu “last installed” of “Utilities, Archiving”), geef het root wachtwoord
  2. geef aan welk .iso bestand je wil gebruiken (klikken-slepen)
  3. bevestig of wijzig de plaats waar het naartoe moet (usb drive wordt benoemd klaargezet). Opgelet de usb-drive wordt overschreven; wees zeker dat er geen data meer opstaat die je nog moet hebben…

en bevestig met “write”. Het schrijven van de usb-stick kan lang duren, naagelang hoe groot de iso is die je erop wil.
Als het schrijven klaar is verdwijnt de voortgangsbalk, en blijft het Imagewriter programma gewoon openstaan alsof er niets gebeurd is.
Probeer daarna een pc te starten met de usb stick (druk ESC of andere combinatie om eventueel start-apparaat-volgorde te wijzigen).

Ps: als het niet lukt of je geen geschikte (grootte van) usb-stick in de buurt hebt, kan je ook eens rondkijken of je geen kleine usb-stick hebt van rond 512 Mb, of een zelfgemaakte CD die je niet meer nodig hebt en die toevallig CD-RW is. Daarop kan je dan de “network image” branden, die je alleen gebruikt om op te starten (te booten), waarna de hele installatie afgehaald word van internet. Best wel de kabel insteken ipv wireless, net als voor de eerste update na een installatie van DVD.

Powered by WordPress