OpenSUSE 13.1 en de opgeruimde desktop
Vroege vogels konden experimenteren met 13.1 uit de factory repositories, maar OpenSUSE 13.1 is ondertussen al een tijd verkrijgbaar in de stabiele vorm.
Nieuwe installatie of update?
Als je al een bestaande, vorige versie (12.3) van OpenSUSE hebt geïnstalleerd staan, kan je kiezen voor een upgrade. Dan worden de meeste instellingen overgenomen, gegevens kunnen dan onmiddellijk in het nieuwe systeem gebruikt worden. . Werk het bestaande systeem helemaal bij (software updates) voor je de update begint!
Bij een nieuwe installatie is het net of je een nieuwe computer hebt; je moet alles terug instellen (e-mail, …).
Behoud de /home map: Als je niet van de vorige opensuse vertrekt, maar van een oudere kan je de /home directory behouden als je die op een afzonderlijke partitie geïnstalleerd had staan. Dat is een mogelijkheid bij het installeren, soms is het zelfs de standaardmanier van werken.
- Voordeel: je documenten en een groot deel van je instellingen kunnen blijven bestaan. Als je een aparte /home partitie hebt kan die gewoon in gebruik blijven. Beetje vergelijkbaar met “update”
- Nadeel: als de nieuwe programma-versies te hard verschillen gaat het nieuwe programma instellingen gebruiken van het oude programma. Dat kan soms rare dingen geven, ontbrekende iconen, ondertussen ongeldige items in menu’s, enz.
Na installatie (van de nieuwe versie) kan je in Yast een paar softwarebronnen toevoegen:
- menu/system/Yast
- software, software repositories
- “toevoegen”, kies in lijst de optie “Community repositories” om de “List of online repositories” te krijgen.
- suggestie: packman, libdvdcss (hier kan je altijd komen bijvoegen als je specifieke dingen gebruikt bv database, kde3, …)
- de nieuwe softwarebronnen worden zichtbaar in de lijst. Je kan ze hier ook “afzetten” om er geen updates van binnen te krijgen, bv omdat het te veel vertraagt, of omdat je bij het updaten een foutmelding krijgt op een repository.)
- KDE Codecs kan je ook gemakkelijk na-installeren via een “1-click install”; http://opensuse-community.org/index.html
- Dikwijls zullen na het uitbreiden van de repositories er updates klaarstaan. Uitvoeren.
Widgets voor een opgeruimde desktop
KDE maakt gebruik van Widgets: ze bezorgen je hulpmiddelen op je desktop, als meters en monitors die de systeemtoestand weergeven.
Een handige widget is de “mapweergave”, die van een (in te stellen) map de inhoud laat zien in een van grootte aanpasbaar “widget”-venster op je scherm. (klik op de sleutel in de rand van de widget om de instellingen te bekijken). Kies of je de naam als titel wil weergeven, of vul een eigen titel in.
Standaard is er zo één zichtbaar, bv die van de map “desktop” of “home”:
- Desktop: Alles wat in deze map stond, maakte vroeger je desktop uit; je zal alles van voor een mogelijke upgrade hier terugvinden. “Desktop” is dus een mapje (/home/Desktop”) dat op je scherm zichtbaar is in de widget met mapweergave voor die map “/home/Desktop”.
- “home”: bevat op het hoogste niveau je eigen gebruikersmappen, waaronder de mappen “Documents”, “Desktop” “Pictures” enz.
- Je kan dan op je scherm ook een venster zetten dat de inhoud van je documentenmap weergeeft. Nieuwe widget, kies de map (/home/Documents). Je scherm blijft ordelijk, en de documenten zijn snel toegankelijk.
- Wil je graag ook programma’s starten van je desktop, zoals de vroeger gebruikte snelkoppelingen naar programma’s op je desktop, kan je dat in de widget voor Desktop zelf. In het venster van die widget “zie” je dan je “vroegere Desktop”. Beter zet je die programma-start-iconen in een apart mapje, dat een eigen widget krijgt op je scherm. Maak een map “/home/StartProgramma”, zet er alle links naar programma’s in – sleep die uit de (vroeger) Desktop map erin. Geef de “startmap” weer met de mapweergave-widget, met als instelling voor weergave de directory /home/StartProgramma.
Overbodige “Desktop”?
Met deze widgets, Home, Documenten en ProgrammaStart, is je “Desktop” map niet meer nodig. Je kan ze wissen (althans de Widget, de map moet wel blijven staan uit compatibiliteitsreden; een aantal programma’s verwachten dat die map bestaat). Je kan ze ook een beetje kleiner maken en laten staan, dan zie je wel onmiddellijk als een programma er iets neerzet, en kan je de instellingen van dat programma wijzigen. Het Schermafdruk programma gaat bv standaard het gemaakte beeld in je Desktop folder zetten, een instelling die je kan wijzigen naar een eigengemaakte “Screenshots” map binnen je home of je Documenten map.
De ideale “nieuwe desktop” heeft dus de volgende widgets:
- Documenten (mijn Documenten map)
- Programma (starten programma’s)
- Desktop (voor compatibiliteit en tijdelijke bestanden)
- Home (de /home directory; die bevat ook al wel de Documenten directory, dus misschien zal je de /home directory gebruiken in plaats van de Documenten directory)
Hiermee krijg je een productieve professionele en opgeruimde desktop.
Andere nuttige widgets:
- harde schijven: weergave van hoe vol de harde schijven zijn
- temperatuurmeters: weergeven van de temperatuur (laptop!)
- klok
- rekenmachine
- systeem en netwerkgebruik (netwerkverkeer, belasting van de processor)
Wijzigingen:
“KDEcodecs” lijn toegevoegd 08/04/2014