27/12/2006

Ubuntu 6.10 installatie

Filed under: — cybrarian @ 7:32 pm

Ik begin hierbij van de live DVD. Een aantal instellingen die ik reeds gedaan heb hoop ik hierbij te bewaren (zie bespreking live cd). Ik kies het icoon op de desktop “install”. Het installatieprogramma start en stelt voor de disk te herpartitioneren, en daarbij de bestaande partitie (daar staat Mandriva op) aan te passen tot 52% of 3.1 Gb; ik gebruik wat Ubuntu aanbiedt. Ubuntu 6.10

En dan is het toch weer fantastisch Linux te gebruiken: een systeem booten vanaf een cd, onmiddellijk gebruiken om op internet een blog aan te vullen en ondertussen muziek te spelen op de achtergrond, op irc ingelogd zijn met een live gedownload programma, en dan datzelfde, reeds licht uitgebreide systeem installeren op de harde schijf. Die wordt ge-repartitioneerd en geformatteerd met respect voor een aanwezig systeem. Het enige wat ik merk is een lichte hapering in de muziek op 1 moment, en op het einde een “afsluiten/starten” om met het nieuw geinstalleerde systeem in te kunnen loggen. Als ik dan ook nog nieuwe muziek begin te downloaden en ondertussen wat surf gaat mijn cpu toch de hele tijd tegen de 100 procent, evenals het netwerk en de swap.
“Installation complete” meldt het systeem; en ik kan kiezen om nu verder te blijven werken met de live cd of om de computer te starten met het nieuw geïnstalleerde systeem; vriendelijk toch!
Maar gedeeltelijk wishfull thinking. De live geïnstalleerde X-chat blijkt na installatie niet meer aanwezig, en moet opnieuw geïnstalleerd worden. Het is ook niet zo dat al je lopende programma’s automatisch terug gestart worden na start van het nieuwe systeem. De eerste zorg is trouwens een update te doen van de software, en daar wordt je ook aan herinnerd met een icoon. Er worden 82 files afgehaald, en ondertussen kan je niets bij-installeren via Add/Remove Application.

Powered by WordPress