16/8/2009

Van Windows XP naar Linux KDE

Filed under: — cybrarian @ 5:28 pm

Een enkele jaren oude laptop (2004?) Medion, Model: , Processor: P4 300 MGHz, is aan een “update” toe; van Windows XP home edition naar openSUSE 11.1 Linux. De documenten worden gered naar een externe USB HD. De e-mail moet van outlook express overgezet worden naar KDE’s KMail. Daarvoor kan je in Windows de mail omzetten naar het mbx formaat dat in Linux gebruikt wordt, die je onmiddellijk kan importeren in KMail, bv door te importeren in Mozilla Mail/Thunderbird. Er bestaan ook conversieprogramma’s maar die heb ik niet gebruikt.

Als je op de computer niet meer kan of wil werken: In outlook express kan je in een menu (Bestand, Exporteren, Adresboek) een “export” doen van je contacten. (zouden “.wab” bestanden zijn als je ze rechtstreeks zoekt)
De e-mail zelf zit in “.dbx” bestanden, die je kan vinden door een “zoek” op “.dbx”. Of in de instellingen van outlook express onder Extra, Opties, Onderhoud, Archiefmap vind je het hele pad. Kopieer ze naar een backupmedium. In KMail kan je dan “importeren” (File, Import). Vergeet ook niet de identiteiten (login naam, pop en smtp servers) en andere gegevens veilig te stellen voor je de Windows partitie formatteert.
Meer over importeren in KMail: userbase.kde.org/KMail/Tools

Het is een voordeel om op je Windows omgeving met open source/free software te werken omdat je Firefox, Gimp, Audacity enz dan gewoon kan blijven gebruiken. Filezilla, het FTP programma van de Mozilla foundation, kan zijn instellingen exporteren, zodat je ze ook kan overzetten.

Randapparatuur als goedkope multifunctionals kunnen vervelend zijn; zo hebben veel Lexmark toestellen enkel nog een leven als presse-papier volgens de de OpenPrinting Database van de Linux Foundation.

Powered by WordPress