17/4/2011

Linpus probleemverhelping: Firefox voorzichtig starten

Filed under: — cybrarian @ 4:26 pm

Als er problemen zijn met Firefox ( Firefox 2 op Linpus-dus in dit geval), is het mogelijk veroorzaakt door een plugin, Google toolbar, enz. Die kan er zelfs voor zorgen dat Firefox niet meer start. Het komt er dus op aan om in Firefox de plugin, of als je niet weet welke – alle plugins- uit te schakelen. Alleen is dat moeilijk als je Firefox niet kan starten.

Gelukkig kan Firefox op een “voorzichtige” manier gestart worden, namelijk zonder de plugins te gebruiken. Alleen is daar geen icoon voor om op te klikken; kan je wel een commando gebruiken voor het opstarten:

 • ALT-F2 (je krijgt venster zoals in afbeelding)
 • Tik: “firefox -safe-mode”
 • (let op de spatie)

 • Je krijgt een keuzevenster met de melding: “Firefox is now running in Safe mode, ..” enz.
  Eronder “Continue in Safe Mode”: deze knop zal tonen of Firefox op zich nog werkt. Firefox zal starten zonder alle extra hulp-programma’s.
 • Is dat zo, dan werkt firefox wel maar is een plugin waarschijnlijk de oorzaak van een fout. Dan kan je daarna eens terug die “Safe Mode” starten, en bv “Disable all add-ons” kiezen.
 • De andere mogelijkheden verwijderen allerlei persoonlijke instellingen, maar als daar mogelijk de oorzaak ligt kan je die ook proberen natuurlijk.
 • Als je weet welke plugin het probleem is kan je in Firefox menu “Tools”, “Add-ons”, ze per stuk uitschakelen. Als je in safe mode zit krijg je hier de melding “All add-ons have been disabled by safe mode”

De volgende keer start je firefox terug gewoon op met het logo op de desktop.

Meer detail: zie mozillazine “Firefox hangs”
(Engels).
Zie ook:
Draait Firefox?
Werkt het icoon om Firefox te starten?

Linpus probleemverhelping: werkt het icoon om Firefox te starten?

Filed under: — cybrarian @ 4:26 pm

Is er een andere manier om Firefox te starten dan het icoon op de desktop?

Als er iets fout is met de manier om Firefox te starten, bv de link naar het programma die bij het desktop icoon hoort, kan je het programma rechtstreeks starten. Je moet wel de naam kennen.

Je staat in het startscherm van Linpus, met de 4 groepen van iconen, blauw, rood, geel en groene achtergronden. Druk ALT-F2. Er komt een klein venster met “Run program”. Tik daar “firefox” en enter of klik “Run”.

Firefox start op (als alles goed gaat).
Als Firefox niet (zichtbaar) start is er misschien iets mis met het programma of zijn plugins. Check of Firefox niet onzichtbaar gestart is (ctrl-alt-del, kijk in de lijst van de processen).

Linpus probleemverhelping: Draait Firefox?

Filed under: — cybrarian @ 4:26 pm

Hoe zie ik of een programma draait?

Deze week kreeg ik een vage kreet om hulp in verband met “internet op Aspire One / Linpus”. Als ik het goed begrepen heb werkt Firefox om een of andere reden niet meer.

Ik zie Firefox niet nadat ik erop klikte. Is het wel echt gestart?

 • Check of Firefox draait: druk kort CTRL-ALT-DEL. Je krijgt “System Monitor” met hardware en geheugeninformatie.
 • Ga naar het tweede tabblad “Processes”. Klik op de titel van de 1e kolom ‘Process Name’ om ze alfabetisch te sorteren. Kijk bij de “f” naar firefox, firefox-bin. Staan die erbij? Dan draait Firefox op dit moment.
 • Stop firefox: Rechts-klik en kies “end process” (of “stop process” of “kill process” als het niet direkt lukt). Doe dit voor alle “firefoxen” die je in het lijstje vindt.
 • Sluit System Monitor en probeer terug de browser te starten met het icoon.

Als dit niet helpt is er misschien iets mis met het icoon om firefox te starten

OpenSUSE kiest voor LibreOffice ipv OpenOffice

Filed under: — cybrarian @ 12:36 pm

In de huidige OpenSUSE distributie versie 11.4 wordt in de standaard KDE installatie LibreOffice geïnstalleerd. In de vorige versies van OpenSUSE was dat OpenOffic.org.

Ook bestaande installaties van openSUSE 11.3 beginnen de omschakeling van OpenOffice naar LibreOffice binnen te krijgen als “Available Update” in de categorie “Security Update”:

Update of OpenOffice_org to Libreoffice 3.3.1

Die vervangt de aanwezige OpenOffice.org 3.2.1.

Powered by WordPress