22/9/2006

Bankprogramma zonder Linux versie

Filed under: — pinguim @ 10:17 am

isabelix Een van de problemen als je met een Linux desktop wil gaan werken, is dat sommige grote bedrijven je verplichten een speciaal programma van hen te gebruiken, dat bovendien slechts op 1 soort besturingssysteem beschikbaar is. Voorbeeld: Isabel draait alleen onder MS Windows. De vraag of Isabel op een of andere manier zou kunnen draaien onder Linux willen ze niet beantwoorden, en ondersteuning weigeren ze volledig.
Een gebrek aan tijd kan het niet zijn; het bankprogramma bestaat al meer dan 6 jaar. “Spelletjes draaien toch ook dikwijls alleen in Windows?” denkt u misschien. Isabel is een bankprogramma voor bedrijven, die meestal verschillende banken gebruiken, en die binnen hetzelfde programma beheren.
“Gebrek aan geld?” is bijna een belachelijke vraag; het bedrijf dat Isabel gemaakt heeft is opgericht door de banken. Bovendien is het een dienst waar de klant voor betaalt.

Maar als een paar bedrijven samenwerken en/of de nodige gespecialiseerde kennis inhuren is toch iets mogelijk. Isabel is een “ouderwetse” Windows applicatie, en kan draaien in een “virtualisatie-Windows” die draait op VMware in Linux. Dat is verre van een eigen Linux programma, en je moet een gepaste card-reader (met Linux-ondersteuning) kopen. De apparaatjes die door Isabel zelf geleverd of aanbevolen worden, leken ongeschikt.

CardreaderHet voorbeeld gaat over een AMD-64 bit PC met 1 Gb geheugen, Cherry ST-1044U usb-cardreader Dat is een degelijk apparaat dat stevig op zijn voet staat en een groene/rode led bevat. Er wordt een cd-rom met drivers (ook Linux) bijgeleverd.

De software: (K)Ubuntu 6.06 met Linux 2.6.15-26-amd64-server en VMware 1.01. Allemaal software die van internet kan afgehaald worden:
– Ubuntu (vrij) : www.ubuntu.com/ of KUbuntu www.kubuntu.org/
– VMware (gratis/betalend) www.vmware.com/download/
Je hebt de workstation versie (beperkt) nodig om een “virtual machine” aan te maken (eenmalig). De virtual machine gebruik je met de VMware Player zonder tijdsbeperking of kosten.
De Windows-versie moet je natuurlijk kopen (misschien je eerste vrijwillige MS-Windows aankoop?). In het voorbeeld werd voor minst dure geopteerd (XP Home).

Schermafbeeldingen: … (meer…)

Powered by WordPress