4/11/2007

Ubuntu “Alternate” – Niet dus.

Filed under: — cybrarian @ 1:57 am

Ik heb op een install party een cd in handen gekregen waarop staat: “Ubuntu – alternate”. Dit is een Ubuntu van de Gutsy Gibbon uitgave, 7.10 dus, maar blijkbaar een andere versie dan de standaard.
Bij het starten van de cd krijg ik volgende keuzes:

  • Install in text mode
  • OEM install (for manufacturers)
  • Install a command-line system
  • Check CD for defects
  • Rescue a broken system
  • Memory test
  • Boot from first hard disk

In omgekeerde volgorde: de laatste optie is de minst interessante want op de harde schijf staat een mij bekende Suse 10.0 en die mag eraf, de memory test en de rescue zijn niet wat ik nu nodig heb, ik heb ook geen aanleiding om de CD te controleren op fouten. Een OEM install lijkt me wel eens interessant om te doen.

Ik kan de taal (nl) en het land (be) kiezen, ik selecteer het Belgisch toetsenbord en dan wordt de hardware herkenning gestart. Daarna komt het netwerk aan de beurt; als DHCP niet werkt kan je zelf een ip adres opgeven voor de computer, en als je wil de standaard naam “ubuntu” vervangen door een zelfgekozen naam. Ik merk ondertussen dat bovenaan de hele tijd “OEM modus (alleen voor fabrikanten)” staat.

De indeling van de harde schijf heeft volgende mogelijkheden (ja hij staat ondertussen in het Nederlands):

  • Benut gehele harde schijf
  • Benut gehele harde schijf en gebruik LVM
  • Benut gehele harde schijf en gebruik LVM met encryptie
  • Handmatig

Ik kies de voor-laatste, twee vliegen in een klap … die encryptie was waarop ik gehoopt had bij deze CD. Ik bevestig schijf SCSI1 (0,0,0) 80 Gb ATA. Er komt een waarschuwing over de gevolgen en ik bevestig mijn keuze. Ik zie EXT3 voorbijflitsen en dan kan ik een “passphrase” ingeven – inderdaad Ubuntu is terug overgeschakeld naar het Engels – of is dat de encryptie 😉

Ik gebruik als passphrase “We are a team” en ik wordt – weer in het Nederlands nu – uitgenodigd ter controle de wachtzin (blijkt hier de vertaling te zijn van passphrase – woordspeling op wachtwoord zeker) in te voeren. Er komt nog eens een melding dat alle gegevens op de schijf zullen vernietigd worden, en een weergave van de indeling van een ext3 root partitie en een swap partitie “swap_1”.

Er komt een vraag over de internet klok; UTC wordt aangeraden (Universal Time). Daarna wordt het wachtwoord voor de nieuwe gebruiker gevraagd. Het basissysteem wordt geïnstalleerd, waaronder het “apt” systeem voor bijkomende software installaties.

Als de computer wat heviger begint te zoemen kijk ik op; op het scherm met rode achtergrond staat “De geselecteerde kernel kan niet geïnstalleerd worden” Kernelpakket: ‘linux-generic’ en een verwijzing naar terminal 4 voor foutmeldingen. Daar zie ik een foutmelding op het lezen van een bestand van de CD. Ik laat de installatie opnieuw proberen en volg op terminal 4 (alt-F4); het systeem valt stil op een lijn met “… info: arch_kernel: linux-generic (present)” Ik bevestig op scherm 1 de linux-generic, maar kom terug op dezelfde foutmelding uit die verwijst naar een fout bij lezen van cd.
Ik kies dus de mogelijkheid in het hoofdmenu om de CD te controleren en na enkele seconden krijg ik inderdaad een foutmelding:

“De MD5-som van het bestand ./pool/restricted/1/linux-restricted-modules-2.6.22 enz klopt niet. Mogelijk is dit bestand of uw cd beschadigd.”

Het controleren van het medium voor installatie kan toch nuttig zijn…
(meer…)

Powered by WordPress