25/11/2007

handleiding SuSe 10.3

Filed under: — think2ce @ 4:08 pm

via volgende links:
Yast repository uitleg
http://members.home.nl/ralphm/linux_handleiding_suse10.3.html
en andere 10.3 links:
http://opensuse-community.org/Restricted_Formats/10.3 met links voor KDE codecs en GNOME codecs voor allerlei media (MP3, MPEG-4, etc.) Upd: deze link volgen in Konqueror start onmiddellijk Yast om de repositories toe te voegen.
http://download.opensuse.org/update/10.3/?alias=openSUSE-10.3-Updates
is algemener en voor (draadloze) netwerkkaarten:
http://en.opensuse.org/Wireless_Network_Card_Installation
http://en.opensuse.org/Ndiswrapper_howto

Update cybrarian 25/12/07:
Andere bronnen kan je bij ingeven, opensuse103 Yast Online repositories maar in 10.3 staan er al veel vooraf klaar in Yast:

  • “Software repositories”
  • “Community Repositories”

geven beiden een lijst met aanklikbare bronnen, waaronder de beroemde “Pacman” repository bij community.
Onderaan krijg je van de geselecteerde telkens de uitleg te zien.

Bv phpMyAdmin zit blijkbaar niet meer bijgesloten op de dvd (bij Linux Life 6/07, sonderheft PC Magazin, DE).
Behalve Version 2.11.3 (2007-12-08) afhalen van www.phpMyAdmin.net download kan je het ook uit een van de aanvullende repositories halen: 2.11.0-14 komt uit de “Main Repository (OSS)”

Verder gebruikte ik nog de ATI drivers die ik haalde van http://opensuse-community.org/1-click-collection, maar die bleken niet te passen voor mijn R51 Type 1829 die een ATI RV250 Lf (Radeon driver) zou hebben volgens mijn systeem; de monitor staat op LCD 1400×1050@75Hz met een resolutie van 1400×1050 of SXGA+ en 16.7 miljoen kleuren in 24 bit.
Mijn Configure – KDesktop, Display Settings zegt “Your X server is using the RandR extension at version 1.2 or greater which doesn’t have any configuration yet. Volgens Hardware Information Card Type AGP,

(meer…)

OpenSuse 10.3: grafisch scherm start niet

Filed under: — cybrarian @ 3:51 pm

Een installatie van versie 10.3 is mooi afgerond tot op het punt waar het systeem moet starten in het grafisch scherm. Er is blijkbaar iets mis met de instellingen van de grafische kaart of het beeldscherm.

Kort: ik heb het probleem omzeild zonder te weten wat er juist fout was. Ik ben er vanuit gegaan dat het enkel een instelling in het configuratiebestand /etc/X11/xorg.conf was. Ik wist niet wat de fout was, maar heb het configuratiebestand vervangen door een ander.

Ik heb dezelfde computer gestart met een andere Suse 10.3 dvd, waar een “live” systeem bij op stond; dat is een systeem dat kan starten en werken vanaf de dvd. Aangezien die live versie wel (grafisch) startte, moest die een juiste configuratie hebben. Dus ik kopieer die /etc/X11/xorg.conf file van de live versie (die bestaat daar alleen in het geheugen want je werkt uit het geheugen) naar een externe locatie (dat kan een usb stick zijn of een diskette of zo; ik heb het even op een webserver gekopieerd, maar je kan ook via webmail een mail naar jezelf sturen of zo).

Daarna start ik terug het “defecte” systeem. Ik haal de file af – ik heb geen grafische omgeving dus ik log in als root op een command prompt (CTRL-ALT-F2). Daar ga ik naar de plek waar ik de file wil: cd /etc/X11/ en daarna haal ik het bestand van het net: wget http://linuxuser.copyleft.be/xorg/xorg.conf bijvoorbeeld. Daardoor wordt de bestaande overschreven.
Suse 10.3 toolbar
Ik herstart de machine met shutdown -r now. Het werkt!

Screenshot: Nieuw icoon in de toolbar om de beschikbaarheid van updates aan te geven; lijkt wel een bloempje…

Volledig verslag zie hieronder … (meer…)

Powered by WordPress