14/11/2007

VirtualBox op Linux

Filed under: — pinguim @ 1:55 pm

VirtualBoxDe bekendste virtualisatiesoftware* is waarschijnlijk VMWare, maar er zijn ook alternatieven, zoals QEmu, en het net geprobeerde VirtualBox. Virtualbox is een programma onder GPL-licentie, en kan afgehaald worden van http://www.virtualbox.org/ en draait op Windows, Linux en Macintosh, en kan heel wat gastsystemen draaien.

Gastheer systeem: KUbuntu 7.10. Gast systeem: Windows2000.
Een crash bij installatie deed opzoeken dat er een parameter kan opgegeven worden om de snelheid te verminderen om de “race condition” fout te vermijden (nieuwe pc te snel voor oude Windows?).

De initiële install van VirtualBox 1.5.0 op KUbuntu leverde een vreemd fenomeen op in het Windows venster: het toetsenbord had een paar toetsen die verkeerde letters opleveren: de 6 en de 8 leverden een – en een + of zoiets. Door een recentere versie 1.5.2 te downloaden en te installeren werd dat probleem verholpen.

De Windows VM kan opgestart worden vanuit het VirtualBox beheerprogramma, waarbij je extra informatie krijgt over drive/harde schijf gebruik in de vorm van led’s. Voor eindgebruikers kan je ook een link op de desktop maken waaronder het commando zit dat de virtuele machine opstart:
VBoxSDL -vm Win2000

Het kan een manier zijn om dat ene niet-overdraagbare programma te blijven draaien onder Windows, maar het grote nadeel blijft dat je een Windows licentie nodig hebt voor die virtuele machine. Het programma is nog in ontwikkeling en dus kunnen zich bepaalde problemen voordoen, meestal kan je de beschrijving wel terugvinden op de VirtualBox fora.

(*) Virtualbox is een virtualisatieprogramma om op een computer binnen het bestaand systeem een ander computersysteem te laten draaien; dat gast-systeem “ziet” een pc met standaard hardware. De virtualisatie vertaalt tussen de echte hardware en gastheer-besturingssyteem naar het virtuele systeem. Daardoor kan je dat virtuele systeem ook bewaren in een bepaalde toestand (system snapshot) waarbij je het als backup kan bewaren om later naar die toestand terug te gaan, kan je op de gastheer verschillende gastsystemen draaien, zelfs naast elkaar, en allerlei andere experimenten uitvoeren zonder veel gevolgen.
Voor leken: ik draai bv op Ubuntu en daarin heb ik een venster met een Windows-systeem. Of een Mac met daar in een venster een Windows systeem, of een Linux systeem enz.

Powered by WordPress