24/11/2007

OpenSuse 10.2, 10.3

Filed under: — cybrarian @ 11:16 pm

Ik las een kritische bespreking in het openingswoord van – ik denk een Duits, (misschien iX) – it-tijdschrift. Dat maakt niet minder nieuwsgierig om te installeren, het leek immers dat het vooral over een bepaalde combinatie van hardware ging.
Suse pre-install
Ondertussen duiken in Europa toch de eerste computers op met pre-installed Linux. En nee, niet waaraan je direkt zou denken als je de deining in de VS wat gevolgd hebt (nl Ubuntu/Dell). Maar wel van een fabrikant van mooie kleine computertjes, die ook wel “small form factor” genoemd worden. Als systeem is OpenSuse 10.2 voor consumentenmarkt of Suse 10 voor de bedrijfswereld verkrijgbaar. Het is blijkbaar een hardware fabrikant die zich kan veroorloven om zich onafhankelijk op te stellen van de softwaremonopolist; ze werken met postorderverkoop via een website. Daar kan je (op herkenbare manier), zelf je configuratie aanpassen; processor, geheugen, enz. Je kan bv het toetsenbord weglaten omdat toch geen “be” verkrijgbaar is. Spijtig genoeg geldt het aanbod voorlopig alleen voor Oostenrijk, Duitsland en het VK. (link)

(open)Suse versie 10.3 is ondertussen massaal als bijlage bij Linuxtijdschriften verspreid. Installatie doe ik later; ik lees uitzonderlijk de release notes en noteer daaruit:
Release notes die meest uptodate zijn:
www.suse.com/relnotes/i386/openSUSE/10.3/RELEASE-NOTES.en.html
Instant messenger is hernoemd naar “pidgin” (vroeger GAIM).
Je kan nu quota instellen voor gebruikers accounts, en wel vanuit yast.
Er zijn wat draadloos netwerkdrivers standaard voorzien.
De manier om dvd/cd’s te beschrijven is gewijzigd, sommige programma’s zouden daar last van kunnen hebben schrijven ze; ipv cdrecord, readcd, mkisofs en cdda2wav heb je nu wodim, readom, genisoimage en icedax. Ik zou vooral ook naar (eigen) shell scripts kijken die niet meer zullen werken, bv die backups maken op cd en zo. Er is een cdr-kit cdr-tools-compat pakket dat je hier even over kan helpen, maar de toekomst zal toch aan de nieuwe namen zijn blijkbaar; er zou meer mee mogelijk zijn.
Voor mp3’s (patentenprobleem! leve .ogg!) in bv Kaffeine kan je ofwel de codec na-installeren via Yast, ofwel van Xine naar Gstreamer omschakelen bij “player engine”.

Ubuntu alternate “encrypted”: nuttig voor laptop (wel dus)

Filed under: — cybrarian @ 3:19 pm

vervolg op een vorig artikel: “Ubuntu alternate: niet dus” – onder bijstaande link nog de beschrijving van het installeren vanaf die defecte cd/drive als opzoekreferentie.
Wat vooraf ging: Installeren van “alternate” CD KUbuntu 7.10 met encrypted filesysteem (versleuteld bestandssysteem) mislukte.
Achteraf heb ik ontdekt dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk de CD-lezer was, eerder dan de cd. Ik heb dan wel een encrypted systeem kunnen opzetten.

Maar dan had ik weer een ander probleem: ik bouw een paar dagen later de disk over in een ander toestel en start het systeem. Bij het starten toont hij een kubutu logo en vraagt de passphrase: “Enter password for sda5_crypt: _ ” en hoe ik ook probeer, ik geraak er niet door. Ik heb geen idee of ik me de passphrase niet meer juist herinner, of het overbouwen van de disk van invloed geweest is (*). Qwerty/Azerty toetsenbord kan ook een verschil maken; maar dat kan je uitproberen door naar een terminal over te schakelen met ctrl-alt-F1; die reageert in Azerty (alleen echo van de toetsen, je kan er niet werken).

Gelukkig had ik het systeem nog niet gebruikt, maar er zijn 2 dingen belangrijk: zeker de “wachtzin” niet vergeten, zelfs als je hem nog ongeveer weet zijn er veel te veel verschillende mogelijkheden om hem al gokkend terug te vinden. En twee: zorg van een backup van de data (natuurlijk algemene regel); waarbij de vraag zich dan stelt of je die niet-versleuteld bijhoudt. Dat kan bv het geval zijn bij een laptop die je versleuteld omdat de kans op verlies of diefstal veel groter is, maar waarbij de je backup op een niet versleuteld systeem houdt thuis of op het werk, waarvan je toch zeker genoeg bent.
(*) niet dus; zie onder… (meer…)

Powered by WordPress