16/11/2007

Kubuntu 7.10: install

Filed under: — pinguim @ 3:53 pm

De KDE-versie van de nieuwe Ubuntu 7.10 uitgave: een alternatief voor sterke KDE-distributies als openSuse?

Ubuntu is gemakkelijk te vinden, zowel als download als bijgevoegd bij tijdschriften, en soms zelfs bij aankoop van een nieuwe computer. Ik vertrek van die laatste; DVD met volledige download van alle Ubuntu repositories, die bij een niet-merk pc (Antec kast) zat.

Adept NotifyUbuntu is een debian afgeleide en heeft een sterke integratie van het “apt-get” systeem gerealiseerd: tot rechtreeks in een menu “Add-remove programs”.
En beschikt natuurlijk ook over een goed online update-systeem (zie beeld).
Eigen aan (K)Ubuntu is dat er “geen root bestaat”. Dat vind ik soms vervelend; als je in een terminal gaat kan je niet even als root tekeer gaan. Je moet elk commando vooraf laten gaan door “sudo”. Het systeem blijft dat dan wel even onthouden en dan kan je een aantal commando’s na elkaar geven als je ingelogd blijft. Maar toch …
En niet alleen ikzelf maar sommige KDE applicaties hebben er ook al eens last van, vooral die root rechten nodig hebben. Ik denk dat ik de gebruiker in de admin groep heb gezet uiteindelijk.

– Ubuntu is (ook) streng voor het wachtwoord; het moet lang en verscheiden genoeg zijn.
– Adept Notifier vertelt dat er updates zijn. Heeft wachtwoord nodig om ze te installeren.
– KMail is niet aanwezig in de menu’s, maar is wel mee geïnstalleerd blijkt na Menu, Run Command, KMail: versie KMail 1.9.6. Er start een helper om de belangrijkste gegevens in te vullen.
– Ksystemlog is handig en aanwezig in het menu.
– Nieuwe bestandsbeheerder “Dolphin”.
– Nieuwe rekenmachine: “SpeedCrunch”

Na-geinstalleerd: Flash player (dan krijg je versie 9), mc (kwam niet voor in de “add/remove software”, dus op de command prompt met apt-get install mc), Firefox (dacht ik), …
MP3’s worden niet gespeeld tot je in Amarok (mediaspeler) het afhalen van de codecs bevestigt (hij stelt dat zelf voor, je moet maar klikken).

Een andere manier van installeren: (op HD staat een oudere Ubuntu versie) Resize partition: partitie in 2 delen en installeren in de nieuwe partitie.

Powered by WordPress